Reis naar Saerbeck op 11 oktober 2017.
Op woensdag 11 oktober zijn we met 40 heren naar Saerbeck vertrokken.
Na eerst een kop koffie bij Jeroen Bebseler(bedankt voor de service Jeroen)te hebben gedronken, vertrokken we om 9.30 uur bij de Bebsel met een bus van de OAD. Paul Morsman uit Markelo was onze chauffeur, een oude bekende die al eerder mee geweest is met een soosreis.
Paul heette ons welkom in zijn bus en daarna sprak Rinus ons als voorzitter van de soos toe.
Saerbeck is een modelgemeenschap die anderen laat zien hoe het mogelijk is om
energie neutraal te worden. De heer Guido Wallraven de projectleider stond ons bij de Gläsernen Heizzentrale op te wachten.
We werden verwelkomd met koffie en broodjes, en ondertussen begon de heer Wallraven met zijn uiteenzetting over het energie project in Saerbeck. Kernproject om de klimaatdoelen te bereiken is het Bio-energiepark(BEP), dat op 90 hectaren is gebouwd op een voormalig munitiedepot van het Duitse leger. Op dit terrein staan nu windmolens, een zonne-installatie en een biogasinstallatie.
De betrokkenheid van de inwoners van Saerbeck, zo vertelde de heer Wallraven, heeft hier veel aan bijgedragen:
“Meer dan 400 zonnepaneelinstallaties op de daken van het dorp(7500 inw.) zelf, zorgen voor een nog grotere opbrengst dan de installaties op bio-energie park”. De betrokkenheid van de bevolking is groot en daardoor is de duurzaamheid al ver gevorderd.
Heel belangrijk is om de jeugd er al vroeg bij te betrekken. Het onderwijs is in Saerbeck doet daar ook actief aan mee en laat de jeugd al vroeg zien hoe belangrijk duurzaamheid is. De leerlingen worden zeer actief betrokken via onderwijsprogramma’s.
De heer Wallraven betoogde dat dit vooral een mentaliteitsverandering teweeg moet brengen, dat van onderop met kleine projecten opgebouwd moet worden. Vooral niet van boven opleggen, was zijn mening, dat wekt weerstand op en is gedoemd te mislukken.
Het betoog van de heer Wallraven was inspirerend en interessant, bovendien dwingt het tot nadenken over onze eigen situatie in De Hof van Twente waar regelmatig strubbelingen ontstaan over duurzaamheidprojecten.
Om 12.00 uur stond er een goed verzorgde maaltijd voor ons klaar in de school van Saerbeck.
Na het eten werd de Glässernen Heizzentrale bekeken. De ketels van de centrale worden gestookt op houtpellets, samengeperste korrels die gemaakt worden van krullen en zaagsel. Met deze ketels worden de scholen en andere openbare gebouwen in het dorp verwarmd.
Ook de rondgang met de bus op het bio-energiepark was zeer indrukwekkend.
We mogen concluderen dat Saerbeck een goed voorbeeld is, dat zeer zeker navolging verdient in de Hof.
Een dag als deze verdient uiteraard ook een gezellige afsluiting en daarvoor zijn we naar café “Zur Blankenburg” gegaan.
We werden gastvrij ontvangen en hebben daar onder het genot van een drankje en een hapje zeer gezellig nagepraat.
Om ongeveer 20.30 uur waren we weer terug in Goor waar een aantal leden nog van een bebseler gehaktbal hebben genoten.
We kunnen terug kijken op een interessante en gezellige dag.