Het gebouw van het gemaal werd gebouwd omstreeks 1920
De waterpompen
Het Wouda gemaal is een geweldig leuk uitje, voor je familie is het een halve dag lekker genieten van oude technieken die nog enkele keren per jaar moeten draaien om Friesland droog te houden.
Op woensdag 17 okt. Jl. zijn we, nadat we eerst een heerlijk kopje koffie hadden genuttigd van Jeroen, met een gezelschap van dertig personen vertrokken naar het Woudagemaal in Lemmer.
De bus was dit jaar van Ter Doest uit Hengevelde en werd bestuurd door de uiterst vriendelijke chauffeur Paskal.
Zoals dat gaat in Nederland zaten we ter hoogte van Deventer al snel in een file; daardoor kwamen we ongeveer drie kwartier te laat op het Woudagemaal.
Ook daar hebben we eerst een heerlijk kopje koffie gedronken met daarbij een heerlijke Friese Oranjekoek.
Als eerste kregen we op het gemaal een film te zien over de werking.
Om alles goed te kunnen bekijken, werd onze groep in tweeën gesplitst en gingen we o.l.v. twee gidsen, die zeer goed op de hoogte waren, het gemaal bekijken.
Het Ir. D.F. Woudagemaal is het grootste nog werkende stoomgemaal ter wereld. Het werd in 1920 geopend door Koningin Wilhelmina en moest het overtollige water van Friesland in de Zuiderzee en later in het IJsselmeer pompen.
Bij extreem hoog water wordt het historische stoomgemaal nog steeds ingezet.
Het gemaal is vernoemd naar Ir. D.F. Wouda, die destijds hoofdingenieur van de Provinciale Waterstaat was en nauw betrokken was bij de stijl en uitvoering van het gebouw.
Sinds 1998 wordt het gemaal gerekend tot de tien Unesco Werelderven in Nederland.
Het tweede deel van de reis ging naar de Weduwe Joustra in Sneek.
Een distilleerderij die Beerenburg produceert. Ook hier weer een gids die heel veel wetenswaardigheden wist te vertellen over de drank Beerenburg van Joustra.
Het leuke is, dat Joustra als enige de naam Beerenburg met dubbel ee mag gebruiken, omdat Joustra in 1864 begonnen is de kruiden van Hendrik Beerenburg, een apotheker uit Amsterdam, te gebruiken.
Na de distilleerderij bekeken te hebben, hebben we in de tuin de verschillende drankjes van Joustra geproefd en goed bevonden.
Het laatste deel van de reis ging naar café Braakhekke, waar we traditie getrouw een gezellig samenzijn hadden met een hapje en een drankje.
Voldaan zijn we weer naar Goor gegaan waar een deel van het gezelschap nog een gehaktbal van Jeroen geproefd heeft.
Al met al een zeer interessante en gezellige dag!